top of page
Search

Što će uništiti Vašu franšizu odmah u startu!

Updated: Jun 28, 2021

Kritični element za odabir prvog franšizera i zašto je to bitno


Prvi franšizeri su ključni za rast jedne franšize. Nevjerovatno, ali većina novih davatelja franšize upravo na ovom koraku radi kardinalne pogreške koji ih potencijalno koštaju milijune. Razlog je najčešće psihološki. Naime, kada krenete franšizirati, bilo koji interes za Vašu franšizu se vrlo lako doživi emotivno te vrlo laskavo, pa se tu onda vrlo lako izgubi racionalnost u donošenju odluka. I mi smo prije 10-tak godina prošli kroz isto s prvim upitima za Surf’n’Fries. Ogromna želja za rastom branda se pomiješa sa željom djeljenja uspjeha koji ste postigli sa drugima jednostavno rezultira potpisivanjem franšiznog ugovora sa pogrešnim franšizerom, što je početak ogromnih glavobolja.

Podkapitalizirani franšizeri

Nakon više od 10 godina u franšiziranju ovo je vrlo vrijedan savjet koji vam može uštedjeti milijune oportunitetnog troška kao i vrlo puno živaca.


Franšizer ne može biti netko tko je podkapitaliziran


Većina upita za franšizu koju ćete dobiti u velikom postotku će biti od podkapitaliziranih kandidata. Drugim rječima, ukoliko je potrebno 100 nečega za pokrenuti franšizu javljat će vam se oni koji to žele napraviti sa 24, 53 i slično, što je naravno nemoguće. Plaćanje inicijalne investicije iz prometa i slične ideje se nalaze duboko u balkanskom ekonomski neduciranom mentalitetu te od njih treba bježati čim dalje jer su vrlo pogrešne. Ovakvi kandidati će vrlo brzo početi pregovarati oko svega što trebaju platiti, npr. ulazni tantijem, royalty, a neki će se usuditi pitati Vas da ih kreditirate jer kako je to inače partnerski odnos.

Da odmah raščistimo, ne radi se partnerskom odnosu već o franšizi. Poslovni odnos najčešće završi na način da franšiza ne uspije, franšizer vas okrivljuje za neuspjeh, a realno je od samog starta bio podkapitaliziran te nije imao nikakve šanse u startu. Naravno, vi niste apsolutno ništa naplatili od svojih tantijema. Jednostavno ste potrošili puno energije i vremena za ništa novaca i u franšiznom “scoreu” imate jednu zatvorenu franšizu.

Ispravan pristup je da franšizer ukoliko je potrebno 100 za pokrenuti franšizu realno ima minimalno 130. Vrlo je bitan mentalni sklop ljudi koji donose odluke dok su podkapitalizirani ili kada to nisu. To svi osjete od izvođača radova, preko distributera i onda najbitnije osjete kupci. Kada kupci osjete napetost koja dolazi od podkapitaliziranosti jednostavno ne dolaze u dućan i ne kupuju.

Kako pokrenuti franšizu

Podkapitalizirani franšizer naravno nema niti budgeta za prijeko potrebnu promociju te vrlo brzo krene “pretakati iz šupljeg u prazno”, pa sljedeće ide smanjivati troškove, poput smanjivanja radnih sati, što je naravno suludo, jer je problem u prihodima, a ne u troškovima. Zbog podkapitaliziranosti već u startu će se najvjerojatnije birati pogrešna lokacija, jeftiniji izvođači itd. Doslovno cijeli niz gotovo nesagledivih poslovnih grešaka može proizaći iz podkapitaliziranosti.


Što onda napraviti?


Odgovor je vrlo jednostavan, reći NE. Odbiti kandidata za franšizu će spasiti ne samo Vas i Vašu franšizu nego i tog kandidata koji bi gotovo sigurno izgubio kapital koji bi uložio.  Zapamtite, svatko tko je podkapitaliziran nije kvalificiran za Vašu franšizu i svaka priča tu staje koliko god to neemotivno zvučalo. Mnoge strane uspješne franšize će odmah na web stranici imati vrlo jasno napisano koliko kapitala je potrebno za tu franšizu i ukoliko ga nemate će vam vrlo uljudno objasniti da se niti ne aplicirate. Može zvučati vrlo neugodno, ali je jedino ispravno. 

Odabir franšizera

Dakle, savjetujem da već kod inicijalne komunikacije postavite pitanje vezano uz budget koji kandidat ima za kupnju vaše franšize. Kulturološki u ovom djelu svijeta to može biti neugodno, ali da bi ste razvili uspješnu franšizu morate probiti tu barijeru te od početka graditi vrlo transparentan odnos između Vas i Vaših budućih uspješnih franšizera. U franšiznom svijetu tranparentnost je uvijek ključ za dugoročno dobar odnos. 


I evo za kraj, najbitniji savjet koji možete dobiti je da se držite mota: Ne bira franšizer vas, nego vi birate franšizera. 


Sretno, te nas slobodno kontaktirajte i javite se za bilo koji savjet oko franšiziranja, rado ćemo Vam pomoći ili napisati kolumnu vezano uz postavljeno pitanje.

88 views0 comments
bottom of page