top of page

Rakhia Bar

Dok se velik broj ugostitelja tijekom pandemije i lockdowna trudio samo održavati na životu i pokušavao optimistično gledati na budućnost, rijetki su poduzeli veliki korak i pokušali aktivno unaprijediti svoj biznis.

 

Rakhia bar, odnosno njen vlasnik, poduzetnik Matija Blažević, jedan je od aktera koji je razmišljao pozitivno i proaktivno te gledao kako pretvoriti poznati riječki Rakhia Bar u hrvatsku, a možda i svjetsku franšizu!

 

Posebnost ovog događa je što je Rakhia Bar prva rakijarnica koja se franšizira u Hrvatskoj, što je u skladu sa svjetskim trendovima i praksama.

 

Cilj je ultimativno otvoriti Rakhia Bar u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a potom i u gradovima u inozemstvu. Upiti su već počeli pristizati iz obližnje Italije, Malte i Slovenije.

Rakhia Bar.jpg

Kako je počela priča s Rakhia Barom?

Svaki poznati brend ima svoju priču, svoj identitet. Matija Blažević je još za studentskih dana s poslovnim partnerom Matejem Raguzinom ušao u poduzetničke vode i potom ugostiteljske.

 

Danas u Rijeci svaki od ovih dvaju mladih poduzetnika ima vlastiti objekt – Rakhia Bar i Stop Caffe & Club. Ne nadmeću se za primat i ne “kradu” si goste već surađuju kako bi riječki Stari grad učinili ugodnijim i zabavnijim mjestom za domaće ljude i turiste. Uostalom, ciljana publika im je drukčija, sadržaj drukčiji, ambijent i glazba se razlikuju, ali uzeti u cjelini nude zaokruženo iskustvo.

 

S obzirom da je Rakhia Bar izvrsno prihvaćen i popularan u Rijeci, Matija je odlučio bar pretvoriti u franšizu. To nas dovodi do danas.

Kakav je ambijent i identitet Rakhia Bara?

Svaki brend treba imati svoj identitet, a Rakhia Bar je u tome dosljedna. Zna što želi, kakav ambijent želi postići i kakvu publiku privući. Svatko tko uđe u riječki Rakhia Bar doživjet će ambijent kao spoj tradicionalne tople atmosfere (koja je samo pojačana kada Vas rakija ugrije) i pomalo hipsterskog ili pak industrijskog suvremenog stila arhitekture i uređenja interijera.

 

Kako ambijent sugerira, glazba koja se pušta pretežito je alternativnija i dio imidža – uglavnom ćete čuti reggaeton, RnB, hip-hop ili pop, a ciljana publika obuhvaća mlađe u rasponu od 18 - 35 godina. Bar je podjednako popularan među strancima i domaćim ljudima – strancima zbog cijele kulture ispijanja rakije, zabavnih igara koje se organiziraju u baru, prezentacije rakija, glazbe i ukupnog ambijenta, a domaćima stoga što ovaj bar predstavlja nešto novo i inovativno.

 

Puno je više od standardnog kafića (uostalom, fokus je na rakiji, a ne kavi), a miljama iznad birtije, kafane, birca ili sličnih lokala.

Inovativni pristup Rakhia Bara vidi se u brojnim aktivnostima koje su bazirane na ispijanju rakije: kupovina i ispijanje rakije “na metre”, rakhia taste guessing (igra pogađanja okusa rakije), kokteli i sladoledi od rakije, rakhia speed drinking (brzo ispijanje rakije - samo za hrabre!) i rakhia skiing.

 

Rakhia Bar svoj identitet predstavlja i na tržištu vlastitim kućnim brendom rakija - The Hogster koji danas ima 14 različitih okusa, a koje su inspirirane željama mušterija. Ali ingenioznost ne staje tu jer “rakhijevci” nastavljaju razvijati cijeli spektar novih okusa. Dosad su ih razvili sveukupno 20 i ponudu Hogster rakija planiraju širiti sve egzotičnijom ponudom okusa. No, sveukupna ponuda bara uključuje preko 100 vrsta rakija.

 

Rakhia Bar postaje franšiza!

 

Prirodni tijek razvoja svakog (uspješnog) ugostiteljskog objekta u jednom trenutku uključuje rast i širenje. Još od kraja 2019. godine, dakle paralelno s razvojem svjetske epidemiološke krize, Matija Blažević je razmišljao daleko unaprijed i gledao na koji način svoju relativno malu tvrtku pretvoriti u franšizu.

 

U planiranju mu je pomogao Andrija Čolak, hrvatski franšizer i vlasnik sad svjetskog brenda Surf ‘n’ Fries koji je danas prisutan u 16 zemalja.

 

Iako Rakhia Bar danas broji samo jednu poslovnicu, ambicije za širenje su velike.

 

Ako ste zainteresirani za biti dio Rakhia tima i pomoći u širenju franšize, što će, sudeći prema originalnom pristupu i jačini imidža, biti profitabilno, Rakhia Bar će Vam dati punu podršku. Dobit ćete:

  • Priručnik upravljanja barom

  • Knjigu standarda brenda i vizualne komunikacije (kako biste zadržali jedinstveni imidž tvrtke)

  • Trening osoblja i menadžmenta

  • Logističku podršku u otvaranju nove lokacije bara

  • Marketinšku podršku kako biste je “lansirali”

  • Cjelokupnu ponudu The Hogster rakija za nuditi novim mušterijama i održavati kontinuitet brenda

  • Podršku tijekom poslovanja

  • Verifikaciju lokacije bara i

  • Prava na brend Rakhia Bar.

Boca rakije.jpg

Premda je početni kapital potreban za otvaranje franšize pod brendom Rakhia Bar procijenjen na između 75.000 i 175.000 EUR, ovisno o lokaciji (idealno u strogom centru grada, na frekventnim mjestima) i veličini objekta kojeg odaberete (između 60 i 150 m2), ova će se investicija zasigurno višestruko vratiti. A kroz cijeli biste proces imali punu podršku Rakhia Bar tima.

 

Za dodatne informacije možete kontaktirati Colak Franchise Consulting Group. Upustite se u novu poslovnu priliku i nazdravite joj jednom rakijom!

bottom of page